Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand van importauto controleren

Vraag gesteld door op 20 januari 2022

We zijn geïnteresseerd in een importauto uit België bij een autohandelaar. Hij kan ons echter geen in België gecontroleerde meterstand geven. Wel is het onderhoudsboekje met data en kilometerstanden beschikbaar. Is dit voldoende? En we hebben zijn woord.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of de gegevens bij de auto voldoende zijn om uit te gaan van een betrouwbare kilometerstand.

Bij auto’s die een verleden buiten Nederland hebben is het niet mogelijk om de kilometerstand te verifiëren via RDW, helaas. Een internationale database is er niet. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Afhankelijk van merk en type auto kunnen dealers soms ook aan de hand van het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) de historie in het buitenland zien. Soms kunnen kilometerstanden worden uitgelezen uit de sleutel of een digitaal onderhoudsboekje.

Bij twijfel zou u ook altijd kunnen overwegen de auto te laten keuren zodat u bijvoorbeeld een schadeverleden kunt achterhalen. De ANWB voert geen aankoopkeuringen meer uit maar u kunt wel bij DEKRA Automotive of Mijn Autocoach terecht.