Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan de elektrische auto opgeladen worden via het normale stopcontact?

Vraag gesteld door op 26 januari 2022

Ik heb een elektrische auto gekocht ( Citroën eC4) en moet kiezen tussen een (snel) laadpaal aan huis of alleen een contactdoos( 3 fasen,230v, 16A). Mijn garagehouder zegt dat opladen via een ‘ gewone’ contactdoos maar tot bv 80% gaat, i.p.v. 100% met een laadpaal; nog afgezien van de laadtijd. Klopt dat?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt weten of u de auto via het normale stopcontact kunt opladen of dat een laadpaal nodig is.

Speciaal laadpunt

Hoewel een elektrische auto ook met een geaarde stekker (ook wel Schuko genoemd) is op te laden, valt dit niet aan te raden. Dit voornamelijk omdat de stopcontacten niet ontworpen zijn voor zo lang afgifte van zo’n hoge stroomsterkte. Er zouden problemen kunnen ontstaan door warmte ontwikkeling; dit is meer voor nood bedoeld dan voor continu gebruik. Voor gebruik vaker dan een keertje is daarom een speciaal laadpunt aan te bevelen.

Accu opladen

Overigens wordt de accu van uw auto bij gebruik van een normaal stopcontact net zo goed opgeladen als bij het gebruik van een laadpaal of wallbox maar via een normaal stopcontact kan het wel meer tijd in beslag nemen. Dus de 80% die de garagehouder zegt klopt niet.

Conclusie

Wanneer u over een eigen parkeerplaats beschikt zou ik u dus adviseren om een laadpaal/wallbox te laten installeren. Meer informatie vindt u op onze pagina over opladen aan het stopcontact. We hebben ook een informatieve video.