Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is mijn auto een dure reparatie waard?

Vraag gesteld door F. Hoog Antink op 26 januari 2022

Ben sinds 2010 in bezit van VW Touran (showroommodel) 23-LLN-3. Ook bezitten wij een caravan Caravelair Antares Style 440. In Sept.jl. kregen wij problemen met de turbo in Kroatië.
Op desboard brand lampje motorproblemen. Nu het dilemma. Is gezien de waarde van de auto tov de kosten v.e. nieuwe turbo (2000 euro) het nog wel een rendabele investering? De auto is verder nog in goede staat.

Merk: VW
Type: Touran
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 139

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw auto is de turbo aan vervanging toe en u twijfelt of de auto het waard is.

Turbo

Het probleem met de turbo zoals u omschrijft horen we vaker. Het betreft waarschijnlijk een turbo met een variabele geometrie. Normaal gesproken rijdt u met de auto in Nederland en zonder caravan dus wordt de motor niet zwaar belast (de turbo hoeft weinig te vermogen te leveren). Wanneer de wat oudere motor dan belast wordt, zal er een beroep gedaan worden op de turbo op een manier die al een heel lange tijd niet is aangesproken. Door slijtage en vervuiling kan de turbo hier niet aan voldoen en dit herkent de motor direct als een fout; het storingslampje gaat branden. Meer informatie vindt u op onze pagina over de turbo.

Waarde auto 

De exacte waarde van de auto is sterk afhankelijk van de huidige kilometerstand maar zal ongeveer €5000 tot €6000 bedragen.
U kunt zelf onze koerslijst raadplegen, en alle mij onbekende gegevens invullen, om te zien wat de waarde van uw auto is. Op afstand gezien is uw auto een reparatie van €2000,- zeker wel waard. Natuurlijk kunnen er ook heel andere omstandigheden spelen zoals een veranderende gezinssamenstelling of bijvoorbeeld een voorkeur om elektrisch te rijden.