Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de Caddy 1.6 TDI betrouwbaar?

Vraag gesteld door A. van der Hoek op 24 januari 2022

Is ben benieuwd naar de betrouwbaarheid van de 1.6 tdi versie aangezien ik overweeg deze aan te schaffen. 2014, 144000 km
Of is de 2.0 versie betrouwbaarder?

Merk: Vw
Type: Caddy
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 102

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt een Caddy aanschaffen en vraagt of de auto die u op het oog heeft wel goed bekend staat.

Goed onderhoud

Goed onderhoud, uitgevoerd volgens de voorschriften, wat aangetoond kan worden door middel van een onderhoudsboekje of facturen, is wel een pré. Zo kunt u ook gelijk nagaan of de kilometerstand aannemelijk is, die is namelijk laag voor diesel begrippen.

Bijkomende kosten

Eigenlijk kunt u bij alle diesels met een common rail systeem vanaf ongeveer 150.000km bijkomende kosten verwachten. Zo is er een groot aantal onderdelen die een beperkte levensduur hebben zoals verstuivers, turbo, roetfilter, dubbelmassa vliegwiel, ad blue systeem enz. Dit zijn allemaal kostbare reparaties. 

1.6 TDI

Bij de 1.6 TDI is vooral de EGR bekend welke defect kan raken na een update van de software. U kunt op de site van VW vinden of dit ook van toepassing is op deze auto: terugroepacties VW. Wat bij deze motoren ook voorkomt is dat de draadboom, van de vele elektronische componenten op het motorblok, beschadigt door trillingen en hierdoor kunnen diverse problemen ontstaan. Bijvoorbeeld niet starten of rare storingsmeldingen kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

2.0 TDI

De 2.0 TDI heeft geen echte voorkeur. Eigenlijk geldt al het hier bovenstaande ook voor deze motor aangevuld met problemen die bij de eerste exemplaren wel voorkomen met de aandrijving van de oliepomp. De later gebouwde types zijn al aangepast. Meer hier over kunt u lezen op: TDI balansasmodule.