Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaat een koppeling mee?

Vraag gesteld door J. Broekhuis op 21 januari 2022

Juni 2017 is mijn koppeling vervangen bij een km.stand van 125.000km. Deze is volgens de garage binnenkort weer aan vervanging toe? Km. stand is nu 148.500. Rij rond de 5000km per jaar. Dit lijkt me wel heel erg snel. Volgens de garage kan dit gebeuren en is dit geen garantie meer. Ik heb al heel wat auto's gehad maar nog nooit een koppeling hoeven vervangen en zeker niet na nog geen 24.000km. Ik rij niet in file en afwisselend snelweg en stadsverkeer. Vorig jaar zijn er ook onderdelen (accu en raammechanismes, waarvan 1 voor de 3e keer) vervangen die krap 2 jaar
terug ook vervangen waren. Dit heb ik met hen besproken en is redelijk netjes opgelost.
Bij de vorige auto vergelijkbare dingen meegemaakt, o.a. afkeur op uitstoot door defecte katalysator (was 8 jaar daarvoor vervangen), elders (goed)laten keuren zonder problemen en de 5 jaar daaropvolgend niets aan de hand.
Wat kan ik doen m.b.t. de koppeling? Garantie kan er niet meer zijn maar er is ook nog een conformiteitsbeginsel en bij normaal gebruik mag je er toch van uitgaan dat een koppeling 150.000-200.000km meegaat.
Ik rij verder normaal en heb inmiddels zeer mijn twijfels bij de onderdelen die de garage gebruikt.
Ik heb ook een rechtsbijstandverzekering.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw garage geeft aan dat de koppeling binnenkort aan vervanging toe is maar u twijfelt.

Levensduur koppeling

De levensduur van de koppeling is voornamelijk afhankelijk van de rijomstandigheden. Om deze reden zal het heel lastig worden om terug te vallen op conformiteit. De bewijslast ligt bij u en het is maar al te goed mogelijk om een koppeling op te slijten in een zeer korte tijd; wellicht is de koppeling niet optimaal gebruikt. Ik ben het met u eens dat een koppeling normaal gesproken een auto leven lang meegaat echter ik ken ook gevallen waarbij de koppeling heel snel slijt. Dit is afhankelijk van het gebruik en rijomstandigheden.

Contra expertise

De conditie van de koppeling is heel goed te beoordelen door een externe partij. Ik zou u adviseren om de koppeling te laten controleren door een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld Dekra Automotive. U zou met uw garage kunnen afspreken dat de partij die in het ongelijk wordt gesteld de rekening van de expertise betaalt. Als u beschikt over een rechtsbijstandsverzekering vergoedt deze heel vaak de kosten van een onafhankelijke expertise.

Veel meer over garantie en (non)conformiteit vindt u op onze site: Stappenplan onderhoud en reparatie - ANWB.