Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik mijn roetfilter reinigen?

Vraag gesteld door op 28 januari 2022

Oranje lampje van de motor brandt.

Ik heb het laten uitlezen. De melding gaat over roetfilter. Gaat om diesel golf 7 met 170k op de teller.

Ik rij nu een maand terwijl het lampje brand. Auto rijdt zoals altijd goed en merk er niks aan.

Om het roetfilter te reinigen zijn er 2 opties.

1. Roetfilter eruit halen, laten reinigen en terug monteren. Alles bij elkaar kost ongeveer 800e. Moet gedaan worden door een monteur.

2. Een middel kopen genaamd jml of dpf. Dit giet je in de brandstof tank en zou het ook moeten schoonmaken. Als ik de reviews lees werkt het. Kosten 70e voor een bus jml/dpf

Maar ja, ik twijfel. Hebben jullie vanuit anwb raad/advies Wat ik het beste zou kunnen doen.

Merk: Volkswagen
Type: Golf 7
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 110

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw Golf heeft een verstopt roetfilter en u vraagt zich af wat u het best kunt doen.

Roetfilter

Eigenlijk gaat het nu om twee verschillende mogelijkheden. Om dat te begrijpen zal ik u eerste de werking van het roetfilter uitleggen. Het roetfilter vangt deeltjes roet op in de uitlaat die overblijven na de verbranding. Wanneer er veel roetdeeltjes opgeslagen zijn zal de elektronica dit herkennen en zal de temperatuur van het filter worden verhoogd. Dankzij deze hoge temperatuur (ong. 500°C) verbranden de roetdeeltjes alsnog en zal het filter weer nagenoeg vrij zijn en kan hij weer opnieuw roetdeeltjes afvangen.

As-deeltjes

Soms lukt het niet om alle opgeslagen roetdeeltjes te verbranden, de toevoeging in de brandstof zorgt ervoor dat de roetdeeltjes die alsnog in het filter terecht komen bij een lagere temperatuur verbranden. Hiermee hopen we natuurlijk dat ook de overige roetdeeltjes in het filter zullen mee verbranden en dat het filter hierna weer vrij is en de storing verdwijnt. Echter na het verbranden van roetdeeltjes blijft er altijd een heel klein beetje as over. Deze as-deeltjes zijn niet na te verbranden en alleen te verwijderen na demontage van het filtermateriaal uit te behuizing en zo het filter te reinigen.

Conclusie

Dus of de toevoeging bij u gaat werken is afhankelijk van de oorzaak van de verstopping, as-deeltjes zullen nooit verdwijnen na gebruik van een toevoeging. Een dergelijke toevoeging kunt u dus proberen maar of het succesvol is is niet te garanderen. Een demonstratie over het reinigen van een filter ziet u op de site van een specialist.