Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan de olielamp gaan branden nadat de olie 100km geleden is ververst?

Vraag gesteld door op 31 januari 2022

Gele olielamp brandt, na 15 km vul ik 1l bij. lamp is uit, daarna zie ik na parkeren dat de auto olie lekt. ik controleer het peil, er is wsl te veel olie in.
waarom brandde de lamp zo snel (nooit eerder gebeurd en nu zegt de garage pakking moet vervangen worden.

Merk: opel astra
Bouwjaar: nov 2007
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 85,00kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw auto is het gele olielampje gaan branden niet lang na het verversen van de motorolie en u vraagt hoe dat kan.

Controles

Hoe het kan dat het gele olielampje is gaan branden 100 kilometer na het verversen van de olie kan ik niet verklaren. Om dit te weten moeten een aantal controles gedaan worden (is de sensor stuk of was er echt weinig olie?). Of er een verband is met de onderhoudsbeurt is dus ook niet te zeggen.

Olieniveau

Het gele lampje geeft aan dat het olieniveau niet juist is. Dit is echter een indicatie, het zou ook kunnen dat de sensor die het niveau controleert niet de juiste waarde doorgeeft. Wanneer dit lampje gaat branden is er geen reden voor paniek, dit in tegenstelling tot het rode oliedruklampje.
Als het gele olieniveaulampje brandt moet het olieniveau gecontroleerd worden met de oliepeilstok. Eventueel moet het olieniveau gecorrigeerd worden. Staat het niveau echter tussen min en max dan is het olieniveau prima en hoeft en mag er geen olie bijgevuld worden. Het zou kunnen dat na het bijvullen een te hoog olieniveau aanwezig was en dat hierdoor een lekkage is ontstaan.

Hoe u het olieniveau controleert kunt u zien in de video die we hierover gemaakt hebben: olie controleren.