Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Contactslot wil niet draaien met nieuwe sleutel

Vraag gesteld door W. Kesselring op 3 februari 2022

Een van de sleutels kwijtgeraakt dus bij dealer nieuwe bij laten maken. 1e vraag: dealer gaf aan dat dit alleen sleutel met afstandsbediening kon zijn, zonder bestonden ze niet? ( hadden er aanvankelijk  2 met afstandsbediening, maar wilden er nu een zonder ) 2e vraag: duurde lang maar eindelijk was de sleutel daar, dus naar dealer en wederom betalen nu voor uitlezen sleutel. Nieuwe sleutel prijzig, maar oke, rond 125 euro en daarna 35 voor uitlezen. Bij wegrijden van dealer met nieuwe sleutel ging deze wat stroef in contact. Maar goed, lukte redelijk snel en sleutel nieuw dus dacht dat het wel in orde zou zijn. In weekend ik niet met auto gereden maar partner en die gaf aan dat auto bijna niet te starten was. Klopte, veel stroever dan vrijdag toen ik auto ophaalde dus we zijn er mee terug gegaan naar dealer dat het niet werkte. Deze gaf aan dat contact versleten was ( klinkt niet geheel onlogisch ) en dat enige oplossing was om nieuw contact te plaatsen!!! Terwijl onze oude sleutel prima functioneert. Is toch wel erg raar, 160 euro armer en sleutel die het niet doet. Zijn niet van plan nieuw contact te laten zetten in auto. Kan sleutel bijgemaakt worden door goede sleutelservice? Dit lees ik overal dus dan hoeven we niet meer naar dealer. Kan ik kosten deels terugverhalen op dealer, die zou toch eigenlijk moeten zorgen dat de autosleutel werkt?

Merk: Dacia Dokker
Bouwjaar: 2014
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft een nieuwe sleutel besteld maar deze werkt helaas niet goed in het contactslot.

Het komt vaak voor dat na het bijmaken van een sleutel blijkt dat slot/sleutel combinatie niet optimaal werkt. De enige remedie is dan inderdaad om ook het slot te vervangen.

Slijtage

Vaak is zowel de sleutel als het slot deels versleten en kan het slot met de oude sleutel goed verdraaid worden. Hoe goed het slot dan nog tegen braak weerstand beidt is de vraag want waarschijnlijk draait hij ook bij het insteken van veel andere sleutels en misschien ook wel bij wat wrikken met een schroevendraaier. Dit is u nooit opgevallen aangezien de combinatie prima functioneerde. Na het bestellen van een nieuwe sleutel blijkt echter dat deze niet goed past op het slot en dit wordt dus veroorzaakt door de slijtage van het slot, helaas. Of de sleutel die bijgemaakt wordt door een goede sleutelservice wel gaat passen betwijfel ik. Ook deze sleutel zal een scherper profiel hebben. Dit bijmaken zal echter niet heel erg gecompliceerd zijn en wanneer de sleutelmaker de chip overzet van de nieuw bestelde sleutel hoeft er ook niets ingeleerd te worden. Elektronisch is de nieuwe sleutel tenslotte wel in orde.

Ik ben het met de dealer eens dat de enige optie die zij hebben zal zijn het complete contactslot te vervangen. Ik geeft u echter gelijk door eerst een sleutel bij te laten maken en hiermee te proberen. Deze mogelijkheid kunt u natuurlijk ook met uw dealer overleggen.

Klachten na reparatie

Kosten terug halen zal niet lukken op deze manier. Bent u het niet eens met de uitgevoerde reparatie dan zult u de persoon die de reparatie heeft uitgevoerd altijd in de gelegenheid moeten stellen om het defect op te lossen. Meer hierover vindt u op onze pagina over klachten na reparatie.