Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Claxon gaat soms spontaan af

Vraag gesteld door W. de Greeve op 19 januari 2022

Auto komt nu niet door APK want claxon functioneert niet goed. Was enige puntje !
3 weken geleden ging claxon plotseling loeien en heb ik zekering 5 uit motorkast gehaald. Garage heeft gezocht en meldt dat stuurkolom moet worden opengeschroefd voor controle claxoncontactring en bedrading. Bedenktijd gevraagd en auto opgehaald. Afgelopen nacht begon claxon weer plotseling een soort morse te toeteren en weer zekering verwijderd. APK sluit 2/2/2022. Vrees fikse rekening bij oudere auto die anders zonder meer was goedgekeurd. Heeft u advies?

Merk: peugeot
Type: 406 SW
Bouwjaar: 2000
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat te doen met een auto waarvan de claxon soms spontaan afgaat.

Er is duidelijk een defect in de claxoncontactring. Dit is de ring die het mogelijk maakt dat het stuur draait terwijl de bedrading van de claxon bij elke omwenteling contact blijft maken.

Mogelijkheden

Om de claxon het zwijgen op te leggen kunt u natuurlijk de zekering van de claxon demonteren. Dan slaapt u rustig maar werkt de claxon niet meer. Het mooiste is de contactring vervangen, echter hier zijn wel wat kosten aan verbonden en u geeft dit liever niet uit aan de auto.

Het is ook mogelijk om een vaste drukknop op het dashboard of de stuurkolom te maken waarmee de claxon geactiveerd kan worden. Deze drukker zit dan dus niet op het stuur waardoor een ingewikkelde constructie (contactring) niet meer nodig is. Natuurlijk kan dit wel verwarrend zijn wanneer u in geval van nood op de claxon wilt drukken, want dan drukt u waarschijnlijk toch op het hart van het stuur. Echter, het is wel een eenvoudige oplossing en u kunt aan de garage vragen wat ze berekenen voor deze simpele mogelijkheid.