Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden slijten onregelmatig

Vraag gesteld door A. Peeters op 26 december 2021

Mijn nog vrijwel nieuwe Michelin winterbanden slijten achter na één seizoen op Peugeot 308
SW blue hdi 150 pk onregelmatig af (cuppen)
Ik wil deze banden niet opnieuw vervangen. Is links en rechts verwisselen misschien een optie? Ze kunnen dan afslijten totdat het profiel weer regelmatig si. Ze zijn dan weliswaar verkeerd om gemonteerd, maar voor een achterband zou dit niet zoveel uit moeten maken, denk ik.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt uw winterbanden links en rechts wisselen om er zo voor te zorgen dat ze toch volledig afslijten.

Banden met een draairichting tegen de richting in monteren is niet alleen ongunstig voor de grip en eigenschappen, het is bovendien niet toegestaan. Banden waarop een draairichting wordt aangegeven worden bij de APK gecontroleerd op juiste draairichting en wanneer ze fout gemonteerd worden, volgt afkeur. De achterbanden zijn heel belangrijk voor de stabiliteit van de auto. Ik zou u dus zeer zeker afraden om de banden links en rechts te wisselen. 

Cuppen van de banden kan veroorzaakt worden door verkeerde wielstanden maar het kan ook dat deze banden minder geschikt zijn voor uw auto in combinatie met uw gebruik. U kunt dus het beste de wielstanden laten controleren door een professionele uitlijner. Indien de wielstanden goed zijn bevonden is het slim om een ander soort banden te monteren om dit cuppen te voorkomen. Om cupping te verminderen is het wel mogelijk en aan te bevelen om de banden af en toe te wisselen op de voor- en achteras.