Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kachel geeft geen warmte bij de Mini

Vraag gesteld door A. Slootweg op 27 december 2021

Deze werkt niet terwijl de ventilator het wel doet. Wat kan de oorzaak zijn?

Merk: MINI
Type: R50
Bouwjaar: 2003

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De ventilator werkt wel maar de kachel werkt niet bij uw auto.

Wanneer er geen warmte uit de verwarming komt kan dit verschillende oorzaken hebben. 

Zelf doen

Wat u zelf kunt doen is controleren of er genoeg koelvloeistof in het koelsysteem aanwezig is. De verwarming van het interieur haalt zijn warmte uit het koelsysteem van de verbrandingsmotor. Indien hier een defect in aanwezig is zal de verwarming ook geen warmte hebben om aan het interieur af te geven. Het is ook belangrijk om te weten dat de kachel pas warmte kan geven wanneer de motor warm is. Komt de motor wel goed op bedrijfstemperatuur? 

Garage

Indien het koelvloeistofniveau in orde is wordt het een klusje voor de garage. Wellicht is de kachelradiateur verstopt, weigert de kachelkraan of is een luchtklep defect. Dit zijn onderdelen die achter het dashboard weg gebouwd zijn en alleen voor een monteur bereikbaar. Hij zal eerst een diagnose moeten stellen en een prijsopgave.

Pas op; het kan noodzakelijk zijn dat er delen van het dashboard gedemonteerd moeten worden wat arbeidsintensief (dus kostbaar) kan zijn. Maak hier duidelijke afspraken over. 

Mijn collega heeft een handige instructie gemaakt over het controleren van het koelvloeistofniveau: Hoe moet ik mijn koelvloeistof bijvullen? | Wegenwachttip - YouTube