Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is vervangen van de waterpomp noodzakelijk bij het vervangen van de distributie?

Vraag gesteld door op 27 december 2021

Ik heb recent de vraag gesteld of in deze auto een distributieriem of ketting zit. Antwoord was een riem. Advies van de garage is ook de waterpomp gelijk te vervangen. Wij vragen of dit wel gebruikelijk is en echt noodzakelijk? Kosten van vervanging van de riem zijn al hoog.

Merk: ford
Type: focus ecoboost
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw garage adviseert om de waterpomp te vervangen bij het vervangen van de distributieriem en u vraagt of dat nodig is.

Het vervangen van de distributieriem is een tijdrovende aangelegenheid, hieruit bestaat het grootste deel van de kosten. Bij sommige motoren drijft de distributieriem ook de waterpomp aan, bij andere constructies wordt de waterpomp aangedreven door de multiriem. In uw geval vindt de aandrijving plaats door de multiriem, de spanning op de waterpomp zal hierdoor niet anders worden wanneer de distributieriem vervangen wordt. Echt noodzakelijk om de waterpomp te vervangen is het hierom niet. 

Echter de waterpomp heeft net als de distributieriem een flink leven achter de rug en wanneer de distributieriem los is, is het preventief vervangen van de waterpomp een kleine moeite. Het is daarom wel aanbevolen om gelijk mee te nemen, op de totale kosten is het tenslotte maar een kleine extra. Bovendien zou het zonde zijn wanneer deze pomp binnenkort aan vervanging toe is en er weer zo veel arbeid verricht moet worden met bijbehorende kosten.

Op de afbeelding drijft de distributieriem de waterpomp (4) aan, bij uw auto geschiedt de aandrijving hiervan middels de multiriem die op deze tekening alleen de dynamo aandrijft.