Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe achterhaal ik de aslasten?

Vraag gesteld door H.W. van der Maten op 11 januari 2022

Ik wil mijn Toyota FJ Cruiser invoeren, maar bij de RDW zijn geen aslasten bekend. Zelfs de Toyota dealer zegt deze niet te kunnen vinden en zonder deze waarden kan ik de auto niet op kenteken zetten. Kunnen jullie mij hiermee helpen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U wilt een Toyota FJ cruiser importeren maar daarvoor heeft u de geregistreerde aslasten nodig.

Iedere auto heeft een soort "geboortebewijs" waarop alle specificaties staan die horen bij de auto, een zogenaamd CVO. Ook een in Amerika geleverde auto heeft dat, het heet daar alleen anders. Volgens mijn gegevens gebruiken ze daar de term Certificate of Title. Eigenlijk zou zo'n certificaat aan de eerste eigenaar moeten worden overhandigd, maar dat gebeurt zelden. De fabrikant, of importeur van de auto in Nederland, moet wel kunnen helpen met het verstrekken van de gegevens, als die nodig blijken te zijn, zoals in dit geval. Uw Toyota is niet via de gebruikelijke weg naar Nederland gekomen en mogelijk wil de importeur hier niet tussen gaan zitten omdat zij de auto niet zelf hebben geleverd. Het is ook goed mogelijk dat de hier kosten aan verbonden zijn.

Alleen met de gegevens van het CVO, of Certificate of Title, is zeker wat de fabrikant heeft vastgesteld wat de aslasten van deze auto zijn en welke instantie dat getest heeft. Daarmee, of met andere documentatie die de fabrikant aandraagt, kan de RDW beslissen of ze dat gewicht overnemen.