Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bridgestone weather control a005 evo 215/55/17

Vraag gesteld door J. Hoevenberg op 3 januari 2022

Ik heb jan 2021 4 nieuwe bridgestone banden maat 215/55/17 om laten leggen. Het valt mij op dat er maar 7mm profiel op zit. en waar het nu om gaat dat er naar nog geen 1 jaar oud en 12000 kilometer verder er voor nog 5.1 mm op zit en achter 6.1 mm! dat betekent voor een slijtage van 2mm voor. Dit betekent dat ik na 2 jaar er nog 3mm op heb dus tijd voor vervanging.

Mijn rijstijl is zeer rustig (ook in de bochten)! Hoe kan dit? ik was gewend rond 4 jaar om me heen te kijken voor nieuwe banden. uit uw test heb ik vernomen dat ze zeer goed uit de slijtage test komen?!! ik heb nog nooit banden gehad die zo snel slijten, profile tyrecenter vindt dit normaal, ik niet! verder is de banden spanning 2.6 bar en slijten ze alle 4 mooi af. dus goed uitgelijnd! verder is het wel een zeer fijne band! maar wel een erg dure zo!

Merk: Seat
Type: Ateca
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 115pk
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt advies over banden.

All seasonbandentest

Wij hadden deze band in onze all seasonbandentest van 2020 in de bandenmaat 235/55 R17. Bij de nieuwe banden hebben we, van links naar rechts over het loopvlak, toen de volgende profieldiepte gemeten; 6,7, 7,5, 7,3, 7,4, 7,5 en 7,2 mm. De eerste en laatste waarde is meten op de schouder, de overige 4 in de duidelijk herkenbare langsgroeven op het profiel.

Profieldiepte

In de test hebben wij ook de slijtage gemeten en we kwamen, met de testauto en onder de omstandigheden uit de test, tot een ingeschatte levensduur van nieuw tot 1,6 mm) van ca. 42.000 km. Onze ervaring is dat slijtage van een band niet (geheel) lineair verloopt. In het begin gaat de slijtage (de afname van de profieldiepte) vaak wat sneller, daarna wat dat juist weer minder. Dat heeft te maken met de verschillende compounds (rubbersamenstelling) waaruit de band is opgebouwd. Feitelijk zijn die compounds laagsgewijs aangebracht en de onderste lagen hebben een duidelijk slijtvaster compound.

Vervangingsadvies

Verder zouden wij niet adviseren de band al met 3 mm profiel te vervangen, deze band is gemaakt om mee te gaan tot 1,6 mm. Veel profieldiepte is eigenlijk alleen van belang als er heel veel water op de weg ligt of als er sprake is van een (natte) sneeuwlaag. Die omstandigheden (een waterlaag van meer dan 1,0 mm) komen maar zelden voor, zeker in Nederland met z'n goede asfalt en vlakke wegen. In bergachtig gebied wil je nog wel eens zien dat water de heuvel afstroomt en dat er beneden een hele diepe plas ontstaat maar dat komt bij ons eigenlijk niet voor.

Dus als u de sneeuw opzoekt of vaak naar de Ardennen gaat dan kan ik me voorstellen dat u banden met 3 mm wilt vervangen. Maar voor gebruik in Nederland kunt u zeker doorrijden tot 2 mm.