Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenlabel

Vraag gesteld door op 30 december 2021

Ik ben me bewust van de verschillende soorten banden (winter,zomer, all season). Ben sinds kort overgegaan van zomer naar all season banden met label C / B en 69DB . Die waren iets duurder en het maximaal haalbare score voor mijn bandenmaat 175/65 14. Nou vroeg ik me af of een goedkoper zomerband met B / A als label toch beter presteert dan de all season band met label C / B? Kortom wordt een all season label in alle omstandigheden getest of is het een momentopname in een bepaalde omstandigheid. Als zomer banden onder dezelfde omstandigheden worden getest en gelabeld en goedkoper zijn. Is een zomerband dan niet beter?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

De tests voor het EU bandenlabel worden uitgevoerd door de bandenfabrikant zelf. De procedure hoe de test moet worden uitgevoerd ligt vast in wetgeving. Bij de tests wordt gewerkt met marges van de testomstandigheden. Dit is bijvoorbeeld een temperatuurbereik waar binnen de tests moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld tussen de 5 en 20 graden. Ook het testcircuit (en dus het testoppervlak) mag door de bandenfabrikant gekozen worden.

De eisen en marges zijn voor zomerbanden en all seasonbanden gelijk. De bandenfabrikant mag dus omstandigheden kiezen waarbij zijn band het best tot zijn recht komt. Dit maakt het lastig om op basis van het bandenlabel te stellen, deze band presteert beter of juist minder dan die band.

Om de prestaties van banden onderling te vergelijken en af te wegen kunt u beter een bandentest raadplegen. In tests, zoals die van de ANWB, worden banden op dezelfde dag, op dezelfde plek en onder dezelfde omstandigheden (zelfde testauto, zelfde testrijder) getest en beoordeeld.