Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf verlengde fabrieksgarantie zinvol?

Vraag gesteld door op 16 januari 2022

Heeft het zin om fabrieksgarantie bij te kopen. Is toch € 439,- voor 3 jaar of 70.000 km. Teller staat nu op 42.000 km. Ben van plan om dit jaar te verkopen. Is dat ook meerwaarde bij verkoop. of maak dat niets uit? 

Merk: Renault
Type: Captur
Bouwjaar: maart 2020
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 130 pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Captur is van maart 2020 en verloopt binnenkort de fabrieksgarantie. Voor 439 euro kunt u dat 3 jaar of 70.000 km verlengen.

Non-conformiteit 

Wanneer ná het verstrijken van de garantie termijn een auto binnen een bepaalde leeftijd een gebrek laat zien, kunt altijd nog iets ondernemen richting de leverancier. Het is niet zo dat ná de garantie termijn een auto zomaar allerlei gebreken mag vertonen. Een buitensporig gebrek valt dan onder het non-conformiteitsbeginsel en kunt u desnoods met tussenkomst van een Geschillencommissie (indien de garage daarbij is aangesloten) uiteindelijk op een financieel gerechtvaardigde regeling komen.

Met de verlengde fabrieksgarantie koopt u feitelijk iets wat deels al binnen het consumentenrecht valt. Het voordeel is echter wel dat u wellicht minder hard hoeft te strijden bij een gebrek. Dus mogelijk wordt het als garantie makkelijker gehonoreerd dan onder de noemer van non-conformiteit. Maar ik benadruk dat deze verlengde garantie duidelijk een commercieel product is. En bij inruil nog dit jaar is dit wat mij betreft een overbodige investering en géén meerwaarde bij inruil. De auto is toch echt veel te jong om een dergelijk product als stok achter de deur nodig te hebben.

Lees meer over:
klachten na aankoop (non-conformiteit) 
garantie