Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen voor Range Rover Evoque van 2012

Vraag gesteld door D. van den Boor op 18 december 2021

Ik wil sneeuwkettingen kopen voor bandenmaat 245/45/r20. Ik merk dat jullie configurator geen geschikte sneeuwketting geeft. Ook op internet is het aanbod zeer beperkt. Weet u waar dit mee te maken heeft en kan ik bijvoorbeeld afwijken naar 245/40/r20 of 245/50/r20 waar ik wel aanbod in kan vinden?

Merk: Range Rover
Type: Evoque
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Range Rover heeft 225/40/20 als bandenmaat en u merkt dat er maar een heel klein aanbod is van sneeuwkettingen.

Allereerst verwijs ik u naar de handleiding van uw auto. De aanschaf van sneeuwkettingen begint feitelijk bij de handleiding van de auto en wat daar eventueel als info over in staat. Een handleiding van uw auto online laat het onderstaande zien:

U mag geen voorzieningen voor het vergroten van de tractie aanbrengen op velgen met een diameter van 18,19 of 20 inch.

U mag enkelzijdige Spikes Spiders (tractievoorzieningen) of sneeuwkettingen alleen aanbrengen op de voorwielen van een voertuig dat is voorzien van velgen met een diameter van 17 inch.

Ik weet niet of uw handleiding inhoudelijk het zelfde laat zien maar het lijkt erop dat sneeuwkettingen en 20" wielen géén geschikte combinatie is. Mogelijk omdat er dan té weinig ruimte is in de wielkasten en de boel dan ernstig beschadigd raakt.

Dan is een loopvlakketting mogelijk het enige alternatief. Maar dan is de spoeling inderdaad dun, mede door deze toch wat minder courante bandenmaat en wellicht ook omdat autofabrikanten deze maatvoering juist uitsluiten. Wanneer om die reden de vraag gering is zullen kettingfabrikanten geen uitgebreid assortiment hebben in deze bandenmaat. Het is er wel máár niet in ons assortiment en verwijs ik u naar deze leverancier. En aanvullend adviseer ik u nog voor de zekerheid bij de dealer te vragen of een loopvlakketting toch een geschikt alternatief is om voor 20'' wielen te gebruiken.