Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Raar geluid bij optrekken

Vraag gesteld door op 25 december 2021

Sinds een dag of 2 maakt mijn auto een zwaar geluid (alsof ik in een tractor rij) als ik optrek bij een stoplicht e.d. Zodra ik op de gewenste snelheid ben en dus geen gas bijgeef is het geluid weg, als ik bijvoorbeeld van 70 naar 80 wil is het geluid er weer wel.

Alle vloeistoffen zijn op peil dus daar lijkt het me niet aan te liggen. Zelf dacht ik aan een lekke uitlaat maar volgens mij is het dan ook tijdens het rijden hoorbaar?

Het gaat om een Opel Corsa 111 edition uit 2010.

Heeft u enig idee wat dit geluid verder kan veroorzaken?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Opel Corsa.

Uw omschrijving doet toch als eerste aan de uitlaat denken. De ophangrubbers kunnen uitgerekt of gescheurd zijn waardoor de uitlaat, onder bepaalde omstandigheden, tegen de bodem komt. Het is altijd lastig op afstand tot een diagnose te komen maar wanneer het geluid reproduceerbaar is, zou een luisterend oor toch moeten kunnen traceren waar het van afkomstig is. 

Zelf controleren

Als eerste kunt eens bij de achterbumper aan de uitlaat rammelen. Dit kan ook met lopende motor en zo vaststellen of hij wel vrij hangt of misschien toch tegen de bodem of de bumper aan komt.

Garage

De kans is ook groot dat er een klein lek in de uitlaat zit wat niet onder alle omstandigheden hoorbaar is

Ik zou u aanraden om het desbetreffende geluid te laten horen de automonteur die het ook gaat herstellen. Dit om te voorkomen dat er iets gerepareerd wordt wat u niet stoorde.