Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorlampje brandt regelmatig

Vraag gesteld door J. Warnaar op 8 december 2021

Het motorstoringslampje gaat regelmatig, ook na recetting voor kortere of soms langere duur weer aan. Bij uitlezing geeft de code altijd dezelfde uitslag t.w. armmengel (zuurstof of benzine of beide? ik weet het niet). Is dit slecht voor de motor of herstelt de motor zich vanzelf ook als het lampje blijft branden?

Merk: subaru
Type: forester/turbo
Bouwjaar: 2003
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 183

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat te doen en of het schadelijk is wanneer het motorlampje regelmatig brandt.

Uitlaatgassen

Een motorlampje dat is gaan branden betekent dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen niet aan de wettelijke eis voldoet of voldeed. Dit kan vele oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een defect aan een onderdeel, inwendige vervuiling, of doordat er een component buiten de regelwaarde functioneerde. Een berucht onderdeel van deze motoren is de secundaire luchtpomp. Deze pomp zorgt ervoor dat de katalysator snel op temperatuur komt waardoor de uitlaatgassen al snel na het starten aan de wettelijke eis voldoen. Of dit bij uw auto ook het geval is zal de garage moeten controleren. 

Diagnose

Als de auto al vaker naar de garage is geweest en de storing tot nu toe een aantal maal gewist is zal de oorzaak waarschijnlijk niet schadelijk zijn (op korte termijn). Een nadeel is wel dat nu elke controle, op het functioneren van de motor en het uitlaatgassysteem, ontbreekt. Een volgende keer dat het lampje gaat branden negeert u het, terwijl er op dat moment wellicht sprake is van een andere (ernstige) storing. Ik zou u dus aanraden om de storing te laten verhelpen in plaats van resetten, ook als de garage meer tijd nodig heeft voor het stellen van een diagnose.