Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistoflekkage en stank in de auto

Vraag gesteld door H. Keurentjes op 21 december 2021

Koelvloeistofverlies, maar de motortemperatuur blijft hetzelfde als voor het verlies, geen "borrelend geluid of actie bij koude motor, starten zonder reservoirdop, geen witte rook uit de uitlaat. wel stank van de koelvloeistof in de auto na ongeveer 20 minuten rijden.

Merk: peugeot
Type: 308
Bouwjaar: 2009
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 90

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw 308 raakt koelvloeistof kwijt en u ruikt het in het interieur.

Wanneer u denkt koelvloeistof kwijt te raken is het altijd aan te raden om het niveau te controleren onder dezelfde omstandigheden. Het meest ideale is met een koude motor, dus voordat de auto gebruikt gaat worden. Nu hoort het koelvloeistofniveau zich op tussen de merktekens min en max te bevinden. Hiervoor hoeft er geen dop los gedraaid te worden. Mijn collega demonstreert het in het volgende filmpje: Koelvloeistof controleren - Auto zelf onderhouden - ANWB

Als u een koelvloeistof verlies heeft vastgesteld en de motortemperatuur blijft gelukkig gelijk en er komt geen rook uit de uitlaat maar u ruikt een stank van koelvloeistof in de auto is het meest waarschijnlijk dat de kachelradiateur lekt. Deze is in het dashboard gebouwd en voordat er besloten wordt om deze te vervangen is een gedegen diagnose noodzakelijk.

Deze diagnose moet in de garage gebeuren aangezien het noodzakelijk is om het koelsysteem onder druk te zetten en men vervolgens op zoek moet gaan naar het lek. Reparatie aan de kachelradiateur zal nogal arbeidsintensief, dus kostbaar, zijn. Dus wees hier zeker van voordat er opdracht wordt gegeven tot vervangen.