Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe erg is de slechte score van de Zoe bij Euro NCAP?

Vraag gesteld door op 20 december 2021

In december 2019 gaf u een goede recensie (overigens ook met een opmerking over de lage NCAP-score). Op 8 december 2021 krijgt de Zoe 0 sterren voor veiligheid. Ik sta op het punt een Zoe (elektrisch) te kopen, omdat ik de auto waardeer om de eigenschappen (m.u.v. het aspect veiligheid waarover ik lees, maar dat ik moeilijk kan beoordelen). Hoe serieus moet ik de 0 sterren nemen? Werd deze auto in - zeg - 2017 nog als veilig aangemerkt? En is het een kwestie van hogere normen die aangelegd worden? Of is de auto echt onveilig en zou u om die reden afraden deze auto te kopen? Graag ontvang ik van u een advies.

Merk: Renault Zoe (electrisch)
Brandstof: elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe serieus u de slechte waardering moet nemen van de onlangs uitgevoerde crashtest door Euro NCAP. 

Het model loopt alweer sinds 2013 mee en hierdoor loopt de auto achter op het gebied van veiligheid. Sterker nog, de zijairbag die in het vorige model borstkas én hoofd beschermde, beperkt die bescherming nu tot alleen de borstkas. 

De auto is dus niet alleen verouderd doordat er steeds hogeren normen worden gesteld maar helaas zijn er ook aanpassingen gedaan die de veiligheid van de inzittenden niet ten goed komt. De uitslag van de test kunt u nazien op onze website: Renault ZOE en Dacia Spring scoren slecht in Euro NCAP botsproeven (anwb.nl)

Het is hierom ook heel goed om te realiseren of u de auto ondanks deze slechte score toch wilt aanschaffen of dat u toch kiest voor een andere EV. Er zijn in de tussentijd een groot aantal alternatieven in dezelfde prijsklasse; zo zijn er bijvoorbeeld de Mazda MX3 en de Honda E: Mazda MX 30 vs Honda E (INSTANT KLASSIEKERS) | ANWB Autotest - YouTube.