Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dilemma: de ene garage zegt dat de remmen versleten zijn. De andere zegt dat ze nog 30.000 km mee gaan.

Vraag gesteld door A. Dekkers op 13 december 2021

In mei jl gekocht, bij omwisselen van zomerbanden naar winterbanden kreeg ik 3 weken geleden te horen dat riemschijven en remblokken versleten zijn. Vandaag bezoek aan garage waar wij auto gekocht hebben om te laten controleren en men vertelde mij dat deze nog 30000 km meegaan. Is voor ons een dilemma, wat adviseert U ons? kleine noot:garage had onderdelen al wel besteld om eventueel te vervangen.

Merk: Citroën
Type: C3
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1200

 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Twee garages komen met verschillende adviezen over de remschijven en - blokken van uw Citroën C3. Een meting kan uitsluitsel geven, al hebben we wel te maken met een veiligheidsmarge. 

De geventileerde remschijven bij de voorwielen zijn van deze auto nieuw 22 mm dik. De minimale dikte die de fabrikant opgeeft is 20,0 mm. Als de remschijf door normale slijtage dunner is geworden dan 20,0 mm dan adviseert Citroën deze te vervangen. Een dunnere remschijf betekent niet dat de auto opeens niet meer kan remmen misschien gaat deze bij 20,0 mm nóg wel 30.000 km mee, maar elke fabrikant houdt een veiligheidsmarge aan. Het uitgangspunt is dat u op de remmen altijd moet kunnen vertrouwen, ook in de zwaarste omstandigheden.

Als de remschijfdikte méér is dan 20,0 mm kunnen ze nog even blijven zitten, al moet u daar de volgende beurt wel mee kunnen halen. Dat is waar een garage ook rekening mee zal houden. 

De minimale remblokdikte aan de voorzijde is 2 mm. Op de achteras zit geldt een minimale dikte van 7,0 mm van de remschijven en 1,0 mm van de blokken.