Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke brommobiel te kiezen?

Vraag gesteld door T. v.d. Schoor op 25 november 2021

Mijn man wil ivm zijn leeftijd zijn rijbewijs BE niet verlengen en overgaan tot de aanschaf van een brommobiel. Nu zijn we dus op zoek naar een brommobiel maar tot dusver kunnen we nergens  onafhankelijke vergelijking vinden m.b.t. brommobielen. We zijn op zoek naar een met een hoge instap en die veilig is. Hebben in de omgeving wel een aixam dealer waar we hebben gekeken; dus onze vraag kunt u ons verder helpen? We hopen van wel want het is een nogal dure aanschaf.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Het klopt inderdaad dat er weinig informatie over brommobielen te vinden is. Dit komt voornamelijk door de extreem kleine aantallen die er op de Nederlandse wegen rijden.

In 2010 heeft de laatste ANWB brommobieltest plaatsgevonden met toen de Aixam Crossline als testwinnaar. De test is overigens 11 jaar na dato zodanig gedateerd dat deze niet meer beschikbaar is. Maar op basis van onze ervaringen uit het verleden zijn naast Aixam ook Ligier, Chatenet en Microcar de betere merken gebleken.

Toen viel wel op dat de dieselmotoren behoorlijk luidruchtig waren en trillingen door de hele brommobiel veroorzaakten. Nu elektrische brommobielen steeds meer verkrijgbaar zijn zou ik deze ook aanraden. Zeker wanneer laden in de stalling mogelijk is! Dit vanwege het comfort maar ook vanwege de afwezigheid van uitlaatgassen die zeker van een diesel minder wenselijk zijn in stedelijke gebieden. Let wel goed op de actieradius, deze is erg afhankelijk per type maar vaak tussen de 50 en de 100 kilometer.

Nu steeds meer gewone automerken zich op de markt van de elektrische brommobiel storten worden dit soort voertuigjes steeds volwassener. Zo maakt Opel er ook eentje genaamd Opel Rocks-e.

Wat betreft de hoge instap komt u toch weer bij de gerenommeerde merken terecht zoals Aixam, Ligier, Chatenet en Microcar. Deze richten zich van oudsher op senioren en vanzelfsprekend zijn de stoelen hoger en rechter op geplaatst. Carver biedt ook een serieus alternatief en hierbij is de zit zeker hoog. Wellicht is dit ook een mogelijkheid.