Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voortrein rammelt

Vraag gesteld door J. Doedens op 16 november 2021

Mijn Audi A4 avant TDI km.stand 260.000 bouwjaar 2006 rammelt op klinkerwegen bij licht sturen naar links of rechts. Mijn Bosch car service garage kan niks vinden, de wielen zitten vast en met de ophanging voor is niks mis. Het geluid ervaar ik als hinderlijk. Heeft u een idee wat het kan zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft bijgeluiden uit de voortrein en vraagt zich af wat de oorzaak hiervan is.

Uw klacht lijkt te worden veroorzaakt door speling op een van de onderdelen in de wielophanging. De wielophanging van de A4 uit 2006 is wel behoorlijk gecompliceerd waardoor het lastig kan zijn om een goede diagnose te stellen. Ik vermoed dat het geluid afkomstig is uit de ophanging, de schokdempers of het stuurhuis.

De ophanging van de stabilisatorstang en de draagarmen bevindt zich in gevulkaniseerde rubbers. De kans is groot dat een of meerdere rubber uiterlijk nog goed lijkt maar dat ze toch heel slap zijn zorgen voor bijgeluiden. Bijna al deze rubbers zijn los leverbaar en te vervangen. De onderdeelprijs is niet zo hoog, het neemt echter wel heel wat tijd in beslag om ze te vervangen. Dit is de reden dat een goede diagnose noodzakelijk is voor men over gaat op het vervangen van de desbetreffende rubbers.

Ik denk dat het slim is om een dealer of een Audi- specialist te raadplegen zodat ze alle gewrichten en draaipunten op de juiste manier kunnen belasten en testen. Indien er reparaties uitgevoerd zijn aan de wielophanging of het stuurhuis adviseren wij ook altijd om de uitlijning van de auto te laten controleren/corrigeren.