Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing Toyota Avensis D-4D

Vraag gesteld door J. Karkdijk op 26 november 2021

In de afgelopen 4 jaar heeft mijn auto minstens 5x het probleem gehad dat plotseling de trekkracht terugloopt en 3 lampjes gaan branden: motormanagement, remsysteem en aandrijfregeling. De boodschap verschijnt 'check VSC system', afgewisseld met 'check parking brake system'. Ook werkt dan de cruise-control niet meer. Dat is allemaal erg alarmerend, maar na ongeveer een half uur doorrijden neemt de trekkracht geleidelijk weer toe en na een aantal nieuwe ritten verdwijnen ook de signalen op het dashboard en is alles weer normaal. Volgens de garage kan e.e.a. te maken hebben het regenereren van de katalysator/roetfilter. Mijn vraag: klopt deze analyse en zijn de problemen te voorkomen/op te lossen?

Merk: Toyota
Type: Avensis 2.0D-4D
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat uw Toyota Avensis diesel in 4 jaar 5 maal het omschreven probleem heeft gegeven. De garage geeft aan dat het mogelijk te maken heeft met het regenereren van het roetfilter.

Het is uiteraard lastig om op afstand tot een diagnose te komen maar een feit is wel dat de roetfilter gerelateerde problemen redelijk bekend zijn bij deze dieselmotor. Met als gevolg gebrek aan motorvermogen en de melding van een motorstoring, met als resultaat een noodloop.

Mogelijk is het roetfilter verzadigd en kan het regeneratie proces niet goed uitgevoerd worden om de boel weer voldoende opgeruimd te krijgen. Ik weet geen kilometerstand van uw auto maar ruwweg tussen de 150.000-200.000 km kan een roetfilter té verzadigd zijn en zit er niks anders op dan inwendig grondig te laten reinigen of te vernieuwen.

De eerste optie is uiteraard het goedkoopst. Ik verwijs u naar deze diesel diagnosespecialist voor wie dit dagelijkse kost is. Niet alleen wat betreft het stellen van een diagnose maar ook voor een schoonmaakbeurt van het roetfilter.