Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik led lampen monteren?

Vraag gesteld door A. Vos op 19 november 2021

Ik wil graag led lampen in mijn Toyota RAV4 2012 zetten, is dat mogelijk en toegestaan en welk type raadt u mij dan aan?

Merk: Toyota
Type: RAV4
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Hybride
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeenlampen. 

Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur kan in strijd zijn met Europese regelgeving. De typegoedgekeuring is gebaseerd het gebruik halogeenlampen. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid, ook is het verbruik lager. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment laat de regelgeving gebruik van deze lampen op de openbare weg niet toe. Bij de productinformatie van deze lampen staat dit ook vermeld. 

 

===========================

Update (november 2023)

Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB