Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte startmotor

Vraag gesteld door D. Kerkhoffs op 22 november 2021

Ik heb een aantal keren in een week gehad dat mij auto niet wilde starten. Na een tik op de startmotor startte hij wel weer. Stekkertje zat aanvankelijk ook wat los. Is dit een indicatie dat de startmotor wellicht aan het einde van zijn leven begint te komen?

Merk: Landrover
Type: Freelander 1
Bouwjaar: 2003
Brandstof: benzine E5
Motorvermogen: 86 kw
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Zou het einde van het leven van de startmotor in het zicht zijn?

Wanneer de auto geen teken van leven geeft en na een paar tikken op de startmotor start hij wel lijkt het er inderdaad op dat deze toe is aan revisie.
Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die uitgesloten moeten worden. Zo kan een slechte stekkerverbinding van de stuurdraad ook zorgen dat er niets gebeurt. U zegt dat het stekkertje wat los zat. Als het probleem opgelost is na vastzetten of vervangen van het stekkertje dan denk ik dat de oorzaak is weggenomen en dat de startmotor verder geen onderzoek nodig heeft. Indien de auto nog steeds sporadisch weigert, ondanks vastzetten van het stekkertje, dan moet de starter toch nagezien worden.

Een belangrijke voorwaarde van starten is natuurlijk ook een goede conditie van de accu. Laat u de conditie van de accu en het laadcircuit ook controleren voordat u de starter laat reviseren of vervangen. Voor een goede diagnose kunt u bij uw eigen garage terecht of bij een specialist op dit gebied zoals: Bleijlevens STARTMOTOR & DYNAMO REVISIE.