Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slechte grip camperbanden

Vraag gesteld door A. Maas op 26 oktober 2021

Graag uw advies over geschiktheid banden
Ik heb een camper uit 2002 met maximaal vermogen tot 3500 kg, 7 meter lengte en een korte wielbasis. Momenteel gekozen voor vier gelijke banden 205/70 r 15 c
Bij regen en nat wegdek is er minder grip op de voorwielen.
Mijn vraag, zijn genoemde banden passend bij het voertuig.
Mijn vraag, hoe krijg ik meer grip op de voorwielen bij nat weer.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Ik weet verder geen details van uw camper maar de betreffende bandenmaat is heel courant. De C aanduiding staat voor ''commercial'' dat feitelijk staat voor zwaarder gebruik zoals voor bedrijfswagens. Uit een bandentest is wel gebleken dat bedrijfswagenbanden, zoals onder uw camper gemonteerd, slijtvast zijn maar erg tekort schieten op inderdaad vooral een nat wegdek. Feitelijk schetst u ook die situatie. Een groot deel van de geteste banden presteert met name slecht op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip). Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid. In de test ziet u bovenaan één uitzondering die als testwinnaar uit de bus is gekomen. In een Duitse camperbandentest wordt deze band ook als absolute winnaar aangewezen.

Op zich zie ik in de bandenmaat niks geks maar is een camperband al gauw een erg matig presterende bedrijfswagenband. Ik kan me voorstellen dat u een onveilig gevoel heeft wanneer grip op een nat wegdek zo belabberd is. Mocht u daarvan verlost willen worden dan zou u kunnen overwegen de béste band uit de test te kiezen.