Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Captur als trekauto

Vraag gesteld door op 11 november 2021

Ik heb een adria action 361 LH (model uit 2021)caravan gekocht.
Op de dissel is een fietsendrager gemonteerd.
Ik overweeg een Renault Captur te kopen, model 2021 1.3 met 140 pk.
Hoe is de geschiktheid van deze auto als caravantrekker? ik twijfel met name over de kogeldruk.

Kunt u iets zeggen over wat die moet zijn om mijn caravan te trekken, en moet ik daarbij rekening houden met de fietsendrager
Ik heb geen ervaring met het rijden met een caravan en kies voor de veiligste en makkelijkste optie.

Merk: renault
Type: captur
Bouwjaar: 2021
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 140
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De opgegeven caravan zal als het goed is een beladen toegestane massa kennen van maximaal 1.100 kg. Met de genoemde auto ervoor is dit een prima combinatie, zoals u hieronder ook kunt lezen. De maximaal toelaatbare kogeldruk is 75 kg en zou ruim voldoende moeten zijn om daarmee uit de voeten te kunnen. De fietsen worden bij voorkeur gehuisvest middels een fietsendrager op de dissel van de caravan. Uiteraard moet u dat zien als lading, vermoedelijk in totaal zo'n 60 kg. Om de kogeldruk rond de genoemde 75 kg te krijgen moet u met het beladen van de caravan daarop anticiperen. Dus zorgvuldig kijken waar u welke lading het beste kwijt kunt voor een stabiele combinatie, zonder de kogeldruk te overschrijden. Zie wellicht deze verhelderende video.

Ik begrijp dat u een beginnende caravanner bent maar kan ik u wat combinatie betreft zeker geruststellen. Daar is niks mis mee; veilig en verantwoord dus. Maar misschien dat u nog op zoek bent naar aanvullende tips en zou u misschien ook nog kunnen overwegen een caravantraining te volgen om snel de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Zie aanvullend ook onze pagina Rijden met de caravan en zal ik een volledig trekverslag van de gehele combinatie u middels een aparte e-mail doen toekomen.