Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oudere auto en milieu

Vraag gesteld door op 25 oktober 2021

Ik heb een renault kangoo, 05 BN SR, bedrijfsauto maar ik rijd hem prive. De auto rijdt op diesel, is afgeschreven, ik maak weinig kilometers, kilometerstand 290000, betaal 'boete'mrb.
Af en toe twijfel ik of ik een andere auto moet kopen ivm het milieu. MAAR wat gebeurt er met mijn auto als ik deze inruil; verschroten, naar het buitenland, en wat is dan duurzaam?

Merk: Renault Kangoo
Type: Kangoo
Bouwjaar: 2004
Brandstof: diesel
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verstandig is om een moderne auto te kopen ivm het milieu.

Uw oude Renault heeft emissieklasse 3 en is hierdoor niet meer welkom in diverse binnensteden in Nederland. Meer informatie vindt u op: Welke steden hebben milieuzones. Dit zorgt ervoor dat de auto in Europa niet meer populair zal zijn. Ik ben er bang voor dat een auto die niet ingericht is voor het vervoer van personen ook niet gewild is in andere delen van de wereld dus dat de auto gedemonteerd gaat worden.

Doordat een moderne auto met benzinemotor of (deels) elektrische veel minder NOx en fijnstof uitstoot is deze een stuk minder belastend voor de leefomgeving. Meer over uitstoot hebben we beschreven in een artikel op onze site. In dit licht bezien is uw diesel echt heel vervuilend en is het wellicht slim om over te stappen op een auto die veel minder schadelijke stoffen de wereld in helpt. We hebben een goed voorbeeld van 5x milieubewuste occasions die wellicht ook best betaalbaar zijn.