5x milieubewuste occasions

Groen én gebruikt voor wie een elektrische auto nog een stap te ver is

Leuk die subsidie voor elektrische auto’s. Maar wat als je een gebruikte elektrische auto nog altijd te duur of te onpraktisch vindt? Misschien past een van deze vijf occasions in jouw groene plaatje.

Er is al redelijk wat aanbod aan tweedehands elektrische auto’s en in sommige gevallen kun je daar best mee uit de voeten. Aan de andere kant zijn het met een maximaal budget van 15 mille vaak modellen waarmee je in het beste geval maximaal 150 km ver komt en in de winter zelfs veel minder. Even snel opladen is er ook niet bij, dat kunnen veel elektrische auto's van de eerste generatie niet. Voorlopig zal de auto met verbrandingsmotor een belangrijke rol spelen en ook in die categorie kun je uiteraard prima kiezen voor de zuinigste (en daarmee schoonste) occasion.

De genoemde vanafprijzen in dit artikel zijn gebaseerd op auto's met maximaal 125.000 kilometer

Suzuki Celerio (2014 – 2020) vanaf € 5.750,-

Zeg je Suzuki, dan zeg je compact en zuinig en precies die eigenschappen zijn op de Celerio – de opvolger van de bekende Alto – beslist van toepassing. Maar zo klein als de Alto is, is de Celerio niet hoor. De Celerio is langer en hoger en daarmee heeft hij de grootste kofferruimte in zijn klasse en hebben achterpassagiers meer been- en hoofdruimte. In 2016 was het de auto met het laagste praktijkverbruik en in 2017 zelfs de goedkoopste nieuwe auto op de markt. Bij dat alles rijdt de zuinige Suzuki ook nog eens verrassend comfortabel.

Bekijk het aanbod Suzuki Celerio-occasions

Dacia Logan MCV LPG (2013 – heden) vanaf € 8.950,-

Misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt: een Dacia (dochtermerk van Renault) op lpg, ook wel autogas genoemd. Voor die brandstof betaal je op dit moment soms nog geen vijftig cent per liter. De uitstoot van CO2 is lager dan bij benzine, de uitstoot van fijnstof zelfs nihil. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. De Logan MCV is een echte no nonsens, zeer ruime stationcar met wel een moderne turbomotor. Qua aankleding en design is het allemaal wat eenvoudiger, maar alle noodzakelijke snufjes zijn aan boord. Voordeliger kan niet met zoveel ruimte!

Bekijk het aanbod Dacia Logan MCV-occasions

Renault Mégane 1.5 dCi Estate (2013 – 2016) vanaf € 7.500,-

Een diesel milieuvriendelijk? Zeker, vooral een moderne met een niet al te zware motor. De Mégane dCi was destijds mateloos populair bij de zakelijke rijder vanwege de lage fiscale bijtelling. Dat levert nu een overvloed aan occasions op tegen aantrekkelijke prijzen. Een vergelijkbare versie met benzinemotor is duurder. In 2013 kreeg de Mégane een kleine facelift. Voor de caravanrijders is dit een ideale auto: er mag 1.500 kg aan de haak, waardoor je de rest van het jaar niet in een onevenredig grote auto hoeft te rijden. Dat is ook milieuvriendelijk.

Bekijk het aanbod Renault Megane Estate-occasions

Toyota Prius III (2009 – 2016) vanaf € 9.500,-

Als er één merk is dat naam heeft gemaakt met hybridetechniek, dan is het Toyota wel. Al sinds 1997 past Toyota deze aandrijfvorm toe. De combinatie van een zuinige benzinemotor, een elektromotor en een zeer gestroomlijnde carrosserie resulteert in een extreem laag brandstofverbruik. Je haalt met weinig moeite 1 op 20. Elke generatie werd weer beter en efficiënter, de derde kreeg een zwaardere motor. Het accupakket lijkt eeuwig mee te gaan en ook de rest van de techniek is feilloos. Wil je dezelfde techniek in een ander jasje? Kijk dan eens naar de Toyota Auris Hybrid of de Lexus CT200h.

Bekijk het aanbod Toyota Prius-occasions

Opel Ampera (2011 – 2015) vanaf € 10.950,-

Is het nu een elektrische auto of een plug-in hybride? Wij neigen naar het laatste, ook al kan hij (in theorie) 80 kilometer op een volle accu. Dan springt de 1,4-liter verbrandingsmotor bij. Er zijn mensen die gemiddeld 1 op 70 rijden, maar alles valt of staat met het feit of je de accu’s steeds oplaadt en hoe je ritten eruitzien. Veel laden en regionaal verkeer leiden tot een laag verbruik, veel snelweg rijden juist weer niet. Een conventionele achterbank ontbreekt helaas, je treft daar twee zitplaatsen en een hoge middentunnel waar het accupakket in verpakt zit. De auto is ook leverbaar geweest als grotendeels identieke Chevrolet Volt.

Bekijk het aanbod Opel Ampera-occasions

Jouw duurzame occasion nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.