Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorstoring Fiat 500L

Vraag gesteld door H. Venema op 7 november 2021

Bij onze Fiat 500 L twin air uit 2014 met 85000 op de teller ging het motorstoringslampje branden. De motor loopt prima. Bij de fiat dealer hebben ze de storing onderzocht en kwamen tot de conclusie dat de oliepomp niet goed werkte. Het schijnt dat de pomp een hoge en lage druk stand heeft ivm de milieu eisen. Hier schijnt iets mis te zijn in het elektronische gedeelte van de pomp. Hij blijft in de hoge stand staan, daarom gaat het lampje branden. Volgens de dealer kan het geen kwaad want de oliedruk is prima. Alleen zit ik tegen een brandend motormanagement lampje aan te kijken en de start stop functie werkt niet meer. Mijn vraag is, kan het echt geen kwaad en is € 800 voor de vervanging redelijk.

Merk: Fiat
Type: 500 L
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of vervangen van de oliepomp noodzakelijk is nu het motorstoringslampje brandt.

Zodra het oliedruklampje dooft met lopende motor kunt u er zeker van zijn dat de oliedruk voldoende is. Ik ben het met de garage eens dat het niet noodzakelijk is om de reparatie nu uit te voeren. Nadeel is echter wel dat het motorstoringslampje brandt dus indien er een nieuwe storing gesignaleerd wordt is het niet mogelijk u hiervoor te waarschuwen. Het desbetreffende lampje brandt immers al. Ook zal de auto meer brandstof verbruiken aangezien het start-stop systeem niet werkt en de oliepomp altijd op de maximale stand draait.

Indien het noodzakelijk is om de oliepomp te vervangen is €800 een schappelijke prijs. Het vervangen van de pomp alleen al is 5 en een half uur werk, er moet na de reparatie nieuwe olie in en de pomp zelf kost ook ongeveer €160 ex BTW. Bij de reparatie komen ook altijd nog andere kosten kijken zoals klein materiaal en gebruik van diagnose apparatuur.

Wanneer de auto volgens schema onderhouden is en dit altijd door de garage is gedaan waar u de auto ook gekocht heeft, kunt u wel altijd vragen of er een vorm van coulance mogelijk is. Wellicht kan de garage u te gemoed komen in de kosten aangezien u geen blaam treft bij deze kostenpost.