Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minder actieradius met caravan

Vraag gesteld door R. Fleuren op 27 oktober 2021

Binnenkort loopt mijn leasecontract van mijn auto af en het liefste wil ik naar 100% electrisch. Echter we heb en een caravan (900kg leeg, 1150 beladen ongeveer) waarmee we graag op vakantie gaan. De Tesla model Y is redelijk ruim en kan onze caravan prima trekken.

Ik lees veel over een sterk verlaagde actieradius met een electrische auto met caravan. Wij zijn al gewend aan maximaal 200-300 per dag te reizen, maar veel lager zou de actieradius denk ik niet moeten zijn.

Wat is uw advies; is bijvoorbeeld de tesla model y of een andere elektrische suv geschikt voor onze caravanreizen? Is er meer bekend over de verlaagde actieradius?

Merk: Tesla
Type: Model Y
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Electrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de actieradius van een elektrische auto in combinatie met een caravan voldoende zal zijn.

De actieradius zal met caravan of aanhanger aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. De actieradius zal in combinatie met een caravan zomaar gehalveerd worden. En dan hebben we het over de praktijkactieradius die zonder caravan ongeveer 375 kilometer bedraagt. Eigenlijk ongeveer hetzelfde als wat er gebeurt bij het gebruik van een auto met verbrandingsmotor.

We hebben het uitgeprobeerd met een Tesla model 3 en een kleine caravan. Van de Tesla model Y hebben we wel een goede autotest maar helaas nog niet in combinatie met een caravan. De verwachting is overigens wel dat de Tesla een goed caravantrekker zal zijn gezien (hoger eigen gewicht en een lineaire vermogensopbouw) maar ik denk dat de gewenste 200-300 kilometer per dag niet gaat lukken zonder onderweg te stoppen om te laden.