Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadkabel veilig losnemen

Vraag gesteld door op 4 november 2021

Betreft Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Wordt thuis opgeladen vanuit wandcontactdoos met 10 Amp. Stel dat ik tijdens het opladen (er loopt dan 10A) met de auto weg moet en het opladen wil afbreken om de kabel los te koppelen, wat is dan een veilige methode ? Want zomaar bij 10A laadstroom de stekker eruit trekken, zowel uit de auto als uit de WCD lijkt mij niet aan te bevelen.

Merk: Mitsubishi
Type: Eclipse Cross PHEV
Bouwjaar: 2021
Brandstof: benzine/elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de veilige methode is om de laadkabel los te nemen.

U gebruikt een wandcontactdoos om de auto regulier op te laden. Deze is echter minder geschikt voor permanent gebruik en moet men echt zien als tijdelijke oplossing. Bij langdurige belasting van 10 ampère kan een in wandcontactdoos warmte ontwikkeling ontstaan, hierdoor kan de veerspanning van de contacten afnemen waardoor het contact slechter wordt. Dit kan weer leiden tot een overgangsweerstand = warmte ontwikkeling. Wij adviseren om thuis een wallbox aan te schaffen.

Bij het ontgrendelen van de kabel (via de centrale portier vergrendeling) zal de laadsessie worden afgesloten en kan de stekker dus zonder zorgen uit het stopcontact worden genomen.

Zelfs indien de laadsessie nog actief is is de laadkabel op meerdere manieren beveiligd tegen vonken bij het losnemen. Zo is de stekker voorzien van 2 dunne aansluitingen, PP en PC (zie afbeelding). De aansluiting PP (Proximity Pilot) is iets langer en zal bij het losnemen van de stekker als eerste losgekoppeld zijn. Zodra deze verbinding verbroken is zal ook de laadsessie beëindigd worden en zal er zodoende geen stroom meer lopen, zo kan er dus ook geen vonk ontstaan.

De veiligste en voorgeschreven handeling is dus eerst het ontgrendelen van de kabel (door de auto van het slot te halen) wat altijd de sessie zal afsluiten.