Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling versleten?

Vraag gesteld door A. Den Hartog op 29 oktober 2021

We rijden een Zafira A uit 2002 met 230K op de teller. Hij krijgt jaarlijks zijn onderhoud. Bij het vanuit stilstand in zijn eerste versnelling langzaam oplaten van de koppeling maakt de auto een brommend, stuiterend geluid. De auto trekt wel gewoon goed op. Tijdens het rijden komt dit geluid bij terug en opschakelen ook niet meer terug. Zou de drukgroep zo goed als versleten zijn? Of dient de volledige koppelingsset vervangen te worden? Kan ik voorlopig nog doorrijden of is vervangen nu al nodig? Én kan u een kostenindicatie geven van een niet merkdealer? Hartelijk dank voor uw advies.

Merk: Opel
Type: Zafira A
Bouwjaar: 2002
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 100
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de koppeling van uw auto aan vervanging toe is.

Het klinkt inderdaad alsof de koppeling lastig aangrijpt. Nu zal iedere garage er voor kiezen om bij vervangen de complete koppeling te vervangen. Dat wil zeggen de drukgroep, koppelingsplaat en het druklager. Deze zijn namelijk op elkaar ingesleten en indien het ene vervangen wordt bestaat de kans dat er wederom trillingen gaan ontstaan. Gezien de tijd die een monteur bezig is met het vervangen zitten de kosten vooral in het arbeidsloon en minder in de gebruikte materialen.
Een koppelingsset kost afhankelijk van merk tussen de €140 en de €270, de arbeid die de garage er aan kwijt is zal ongeveer 6 uur zijn. Ik denk dan ook dat u voor het vervangen van de koppeling tussen de €800 en de €1000 exclusief BTW kwijt bent.

Overigens zou het kunnen dat er nog geen noodzaak is om de koppeling te vervangen en dat dit alleen een bijkomstigheid is gezien de kilometerstand. Of er slip is en vervangen dus de enige oplossing is kan alleen ter plekke, dus door de garage, beoordeeld worden.