Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelventilator draait vaak

Vraag gesteld door N. Roskamp op 8 november 2021

De laatste tijd gaat de ventilator van mijn motor redelijk vaak draaien bij een koude maar ook warme motor, wanneer dit gebeurd komt er blauw wit rook uit mijn uitlaat. Als de ventilator draait trekt mijn auto raar op (laag in de toeren lijkt die meer kracht te hebben en hoe hoger ik in de toeren kom neemt de kracht flink af, allemaal in de zelfde versnelling) waar kan dit aan liggen? En hoe komt het dat de ventilator vaak gaat aan gaat?

Kan het iets met de koelvloeistof te maken hebben?

Merk: Fiat
Type: Punto evo
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 85pk (chiptune naar 110pk)
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt waarom uw koelventilator vaak draait in combinatie met blauwe rook uit de uitlaat.

Uw auto is voorzien van een roetfilter. Om deze in goede conditie te houden zal de auto zelfstandig, tijdens het rijden de uitlaattemperatuur verhogen. Op deze manier worden resten roet welke zijn opgeslagen in het roetfilter verbrand en zal het filter weer grotendeels vrij zijn. Dit is de zogenaamde roetfilterregeneratie.

Om de uitlaattemperatuur te verhogen zal er extra brandstof worden ingespoten, voor u zichtbaar doordat er blauwe rook uit de uitlaat komt. Mijn collega heeft hier een interessante vlog over gemaakt: Ford Transit Custom met roetfilterproblemen | Wegenwacht vlog. Ook zal in veel gevallen de koelventilator worden ingeschakeld om er voor te zorgen dat de extra warmte die ontstaat snel afgevoerd wordt.  Wellicht is uw roetfilter in matige conditie en lukt dit reinigen niet meer optimaal. Om het roetfilter geforceerd te laten regenereren (met diagnoseapparatuur) en om de toestand van het filter te laten controleren kunt u het beste uw garage bezoeken.

Wat ik u wel wil adviseren is om voorafgaand aan het rijden het olieniveau van uw auto te controleren. Deze kan namelijk stijgen tijdens het regenereren en indien deze flink boven maximum staat is het niet verstandig om de auto te gebruiken. In dat geval kunt u beter contact opnemen met de Wegenwacht®.