Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inruilen voor een zuinigere?

Vraag gesteld door op 29 oktober 2021

Wij rijden nu bijna 4 jaar een hyundai ix35 1.6 van 2011 met 176000 op de teller.  Het is een prima auto, alleen loopt best duur en hij is groot. (1 op 14 ongeveer op de snelweg 100  met cruise controlle). Nu hebben wij oa een ford focus 1.6 zien staan van bouwjaar 2012 met 144000 op de teller. Is het verstandig met de huidige economie om de auto in te ruilen? En schieten wij er wat mee op?? Kom er zelf niet uit. We hebben de afgelopen jaren wel wat geïnvesteerd in de auto. We hebben ook nog zitten te kijken naar een capture met een 0,9l motor. Daar is het verbruik heel laag van, loop alleen te twijfelen of die drie cilinder motoren lang mee gaan. Graag zou ik u mening willen weten.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of het financieel gunstig is om uw huidige auto in te ruilen voor een zuinigere.

Wanneer u uw eigen auto inruilt tegen een andere auto moet u vrijwel altijd bijbetalen. Het is maar de vraag hoe snel u dit geld terug verdient. Om te zien hoeveel een auto nu echt maandelijks kost hebben we een handige tool: Autokosten berekenen. Zo kunt u ook achterhalen of en wanneer bijbetalen voor een andere auto kosten gaat besparen. Dit hangt van veel factoren af, onder andere hoeveel kilometers u maakt. Voor het klimaat is een auto die minder uitstoot produceert natuurlijk altijd gunstig. De door u aangehaalde auto’s zijn natuurlijk ook flink lichter wat ook scheelt in MRB en verzekering.

De levensduur van motoren met drie cilinders is vergelijkbaar met de huidige generatie vier cilinders dus wat dat betreft is twijfel niet noodzakelijk. Natuurlijk is het wel zo dat de loop net even wat minder uitgebalanceerd is dus zou ik u altijd aanraden om met een eventuele aankoop een goede proefrit te maken.