Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inrijden nieuwe banden

Vraag gesteld door op 11 november 2021

Ik heb op mijn Volvo S60 2.4 edition 4 nieuwe Michelin Pilot Sport [225/45 R17 94Y XL ] laten plaatsen. Moet ik deze banden rustig inrijden zodat een evt. siliconenlaagje op de band kan loslaten en de eigenschappen van de band hierdoor optimaal tot hun recht komen ? Siliconenlaagje wordt blijkbaar aangebracht om te voorkomen dat de band na de productie aan de mal blijft plakken. Dank voor uw antwoord.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt inderdaad terecht op dat om de vers geproduceerde band soepeltjes los van de mal te krijgen er een smeermiddel wordt toegepast. Het afslijten van dit laagje vraagt ongeveer zo'n 500 km.

Het is niet zo dat u met overdreven voorzichtigheid die periode moet doorkomen. Maar enigszins van invloed is het wel op de remweg en grip in het algemeen. Maar bij een normale en gemiddelde rijstijl vraagt het eigenlijk geen noemenswaardige aandacht. De nadrukkelijk sportieve rijder moet misschien wel bij voorkeur 500 km even niet het uiterste van de auto aanspreken, maar de gemiddelde bestuurder zal van dit laagje géén noemenswaardige hinder ondervinden.