Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco en beslagen ramen

Vraag gesteld door R. Ummels op 31 oktober 2021

Ik wil een Skoda Citico kopen zonder airco. Mijn huidige auto heeft wel airco. Als de voorruit beslagen is dan krijgt mijn airco binnen luttele seconden de voorruit vrij gemaakt. Mijn auto staat altijd buiten. Krijg ik mijn voorruit  ook zonder airco heel snel een onbeslagen voorruit. Voor de veiligheid vindt ik het wel belangrijk dat dit snel gebeurt. Alvast bedankt voor uw inpit

Merk: skoda
Type: citico
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 999

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of airco noodzakelijk is om condens van de ruiten te verwijderen.

Airco helpt ontzettend bij het ontwasemen van de voorruit. Het is zeker niet zo dat het niet mogelijk is zonder airco. Tot 20 jaar terug werd airco nog zelden toegepast en mensen wilden toen ook veilig met de auto op weg.

Het aller belangrijkste is een droge auto! Dus een kleine lekkage, natte kleding of een hoge luchtvochtigheid kunnen het helder krijgen van de voorruit wel enorm bemoeilijken.

Op onze site een aantal tips en een instructie hoe u de voorruit het snelste weer vrij krijgt van vocht: Condens op je autoruit. Alle handelingen zijn precies hetzelfde bij een auto zonder airco. Het neemt echter meer tijd in beslag want pas wanneer de kachel warme lucht gaat blazen zal deze de ruit ook drogen. Ter vergelijk kunt u het natuurlijk een paar dagen proberen bij uw eigen auto en hierbij de airco uit laten.