Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airbags en kinderen

Vraag gesteld door op 1 november 2021

Ik heb een vraag over de airbag passagier. In veel kleine bestelbussen zit geen airbag passagier. Nu willen wij er 1 aanschaffen met. Maar nu las ik dat het bij kinderen tot 12 jaar wordt afgeraden. Wat is de reden hiervoor?
Mijn dochter van 6jaar zou dan ook voorin komen te zitten.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom het afgeraden wordt om actieve airbags te hebben op de bijrijdersplaats voor kinderen onder de 12 jaar.

Kinderen mogen niet in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd op een plaats met een airbag, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Het kinderbeveiligingssysteem kan door de airbag met kracht naar achter worden gestoten, met letsel tot gevolg.

Het is bovendien raadzaam om kinderen tot 12 jaar niet bij een airbag te zetten die is ingeschakeld omdat zij soms nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag hebben. Een airbag kan in zulke gevallen juist extra letsel veroorzaken dus een 6 jarige hier plaatsen met ingeschakelde airbag is niet aan te raden.

In de handleiding van de auto staat hoe de airbag handmatig uitgeschakeld kan worden (dit is overigens niet bij alle auto’s mogelijk). Alle informatie over het vervoer van kinderen vindt u op onze site: Vervoer van kinderen Nederland.