Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Frankrijk en Spanje

Vraag gesteld door R. Hasenbos op 3 oktober 2021

Ik ga met de auto naar Spanje van 1 Nov. Tot 1 Dec. Moet ik, of is het verstandig om winterbanden te laten monteren. Ik hoor namelijk dat het met ingang van 1 Nov. as. In Frankrijk verplicht is
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat van 1 november tot 1 december naar Spanje en u vraagt zich af of dat noodzakelijk op winterbanden moet

Vanaf 1 november 2021 wordt het in berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode (van 1 november t/m 31 maart) op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen mee te nemen. In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name bergpassen) kan echter bij winterse weersomstandigheden het gebruik van winterbanden met de aanduiding M+S, MS of M&S of het sneeuwvloksymbool (of sneeuwkettingen) met een verkeersbord (of anderszins door de politie) verplicht worden gesteld. 

Gezien het te rijden traject heen en terug, zijn winterbanden volgens de Franse wetgeving feitelijk verplicht omdat sneeuwkettingen toch niet een praktisch handige oplossing zijn als alternatief. Dus is de conclusie dat het voor Frankrijk noodzakelijk is om op winterbanden te vertrekken én eerlijk gezegd ook wenselijk.

Zie aanvullende landen info van Frankrijk en Spanje.