Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwarming blijft koud

Vraag gesteld door op 14 oktober 2021

Ik ben al 2 jaar in het bezit van een Seat Leon 5F1 1.6tdi uit 2014. Sinds kort had ik al het indruk dat de tempratuur in de auto beetje lauwtjes was. Vandaag was dat niet eens het geval en kreeg ik helemaal geen warme lucht meer. De olie en koelvloeistof tempratuur is op niveau(90°). Ook al zet ik tempratuur stand op high het helpt niet.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het kan dat de interieurverwarming geen warmte geeft.

In uw auto geeft de kachel warmte doordat de verse lucht langs een warme kachelradiateur geleid wordt. Achter het dashboard bevinden zich diverse luchtkleppen die de stroming van de lucht bepalen. Deze kleppen worden door elektromotoren aangestuurd door middel van een commando van de climate controle.

Diagnose

Als eerste moet gecontroleerd worden of het koelvloeistofniveau in de motorruimte tussen minimum en maximum staat. Indien hier te weinig aanwezig is is de oplossing snel gevonden.

Indien de lucht niet warm wordt ondanks genoeg koelvloeistof zal er iets fout gaat in de regeling dmv de kleppen. Het is mogelijke dat een klep vast zit, dat een stelmotor defect is of dat er een fout zit in de aansturing hiervan. Als eerste moet de auto uitgelezen worden om te achterhalen of er fouten in het climate controle systeem aanwezig zijn. Wellicht is dan direct de oorzaak te bepalen, anders is het noodzakelijk om de stelmotor en de klep te laten controleren door de garage. Het is niet noodzakelijk om hiervoor een dealer te bezoeken.

Reparatie

Voor een definitieve reparatie moeten wellicht delen van het dashboard gedemonteerd worden. Vaak is dit een tijdrovende (dus kostbare) reparatie.