Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillingen Volvo V40

Vraag gesteld door M. Heeren op 24 september 2021

Ik heb een Volvo V40 2018 met kmstand van 47000 km. Nu heb ik een aantal motor trillingsproblemen.
Als ik ga optrekken/ versnellen dat ontstaan er motortrillingen in koppelingspedaal, rempedaal, stuur en versnellingspook. Bij géén gas geven is die trilling weg. Bij een toerental van 3000 zijn de motortrillingen vrijwel weg.
Verder is het zo dat bij constante snelheid op cruise control er lichte resonanties te voelen zijn in chassis,  rempedaal en koppelingsdaal.
Als je snelheid gaat minderen dan ontstaan er ook trillingen in chassis en rempedaal zonder dat je remt en met versnellingspook in z'n vrij blijven die trillingen aanwezig.
Wat is hier aan de hand?, want auto is veel te jong voor dit soort problemen.


Merk: Volvo
Type: V40
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 190
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een vervelende trilling of resonantie in uw 3 jaar oude Volvo en vraagt u zich terecht af wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Ik erken dat met deze tellerstand en leeftijd dit een buitensporig verschijnsel is. De oorzaak lijkt mij ergens vanuit de aandrijflijn te komen. Dan denk ik aan het vliegwiel maar kan een aandrijfas, in dit geval een homokineet, ook kan verdacht zijn. Verder zou een losse of te slappe ophanging van motor of versnellingsbak ook hiermee in verband gebracht kunnen worden. De motor zélf is denk ik niet de bron van dit probleem.

Nader onderzoek is noodzakelijk om de werkelijke toedracht te achterhalen. En gezien de leeftijd en kilometerstand verwacht ik dat herstel niet voor uw rekening zal zijn. Dit lijkt me écht een z.g. eigen gebrek dat ergens vanuit de door mij gesuggereerde hoek zou moeten komen, en dus niet te wijten aan normale gebruikersslijtage. Dus bij een bezoek aan de dealer moet u wel alert zijn op kosten die u misschien ten onrechte in rekening gebracht kunnen gaan worden. Maar stap één is de oorzaak van dit verschijnsel. Want u merkt terecht op dat de auto daar inderdaad véél te jong voor is.