Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelladen van de Leaf

Vraag gesteld door R. Janssen op 17 oktober 2021

Hoe vaak kan ik met mijn E-auto snelladen achter elkaar (dus zonder balanceren)?

Merk: Nissan
Type: Leaf
Bouwjaar: 2019
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag zich af hoe vaak u kunt snelladen zonder tussendoor te balanceren.

De fabrikant geeft geen restricties op voor aantal maal snelladen. De handleiding zegt het volgende: ‘Snelladen is mogelijk (zelfs meerdere malen per dag) zolang de temperatuur van de batterij niet nabij of in het rode gebeid komt’.

Snelladen is minder goed voor de levensduur van een batterij. De temperatuur in de batterij zal oplopen en zodoende wordt de batterij zwaarder belast. Dit is met name zo bij auto’s met een luchtgekoelde batterij zoals uw Leaf.

Mijn collega heeft dit ondervonden tijdens een rij-impressie en heeft hier het volgende over geschreven: Blonk de oorspronkelijke Leaf uit in gebruiksgemak, deze tweede generatie heeft last van het feit dat Nissan het batterijpakket nog altijd met lucht koelt. De concurrentie gebruikt daar inmiddels vloeistof voor, wat als voordeel heeft dat je onbeperkt van een snellader gebruikt kunt maken. De Leaf staat dat niet meer dan twee keer achter elkaar toe en knijpt daarna het laadvermogen af, om - zo zeggen de Japanners - ‘de levensduur van de accu’s te kunnen garanderen’. Zie: NISSAN LEAF 62KWH EV 160KW.

Hoewel snelladen dus niet direct schade toebrengt dankzij de toepassing van veiligheidssystemen kan snelladen wel worden gezien als extra belasting voor het accupakket. Feitelijk is langzamer laden dus beter maar dit betekent niet dat snelladen slecht is. Ook worden de cellen gebalanceerd geladen wanneer de auto ‘langzaam’ opgeladen wordt. Er wordt geen maximum aangegeven maar u kunt dit snelladen het beste alleen voor lange reizen bewaren.