Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Passen de wielen?

Vraag gesteld door op 27 september 2021

Wij rijden een Citroen C4 Grand Picasso uit 2014 met kenteken ***. Deze auto staat (standaard vanuit aankoop) op 17inch lichtmetalen velgen met bandenmaat 205/55 R17. Nu heb ik een setje 16 inch stalen velgen, maat 6.5x16 en 5/108 met ET waarde 47, met winterbanden maat 205/60 R16 op het oog. Klopt het dat deze set zonder problemen op de Citroen gemonteerd moet kunnen worden? Of zie ik nog iets belangrijks over het hoofd? Bij voorbaat dank.  Met vriendelijke groet, Ruud Winkel

Merk: Citroen
Type: C4 Grand Picasso (MPV) type 3
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150 (155 THP)

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de wielen die u over kunt nemen gaan passen op uw C4.

Buiten de genoemde maten moeten we ook weten of de naafdiameter (het gat in het midden van de velg) overeenkomt. Bij uw auto is deze 65,1 MM, op deze naaf zal het wiel gecentreerd worden. Indien de velgen een kleiner gat hebben past het sowieso niet, zijn de gaten groter dan zullen er adapters gemonteerd moeten worden.

Waar u verder rekening mee dient te houden is dat de stalen velgen 1 inch kleiner zijn dan de huidige. Waarschijnlijk gaat het geen problemen opleveren maar het is wel aan te raden om voor de aanschaf te passen of de velgen niet aanlopen tegen delen van de reminrichting. Remklauwen en schijven willen nog wel eens van afmeting verschillen afhankelijk van motorvermogen. Wat betreft bandenmaat is het verschil in afrolomtrek zeer gering (verwaarloosbaar) en de ET waarde, de steek komen overeen met die van uw auto. Wanneer u vaststelt dat de wielen passen kunt u ze over nemen.