Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion of nieuw

Vraag gesteld door op 12 oktober 2021

Wij hadden een nieuw model Mazda 3 die helaas verloren is gegaan in het Limburgse water. Nu staan we opnieuw voor de keuze van een auto. In twee jaar tijd schreef ik op de Mazda €10.000,- af (verkoopwaarde gebruikt 2021). Dat is veel geld voor een fijne auto. Ik reed wekelijks 400 km woon-werk-verkeer. Dat gaat nu terug naar 250km. We overwegen nu tweede hands vanwege de hoge aanschafprijs van nieuw en minder intensief verbruik. Met twee kinderen van 12 en 14 speelt ook ruimte achterin een rol.

Ik kijk nu naar een benzine uitvoering Mazda CX30, Mazda CX5 of een Mercedes C200 estate. Van die laatste weet ik niet wat ik aan onderhoud kan verwachten. Wat zou u aanraden en zie ik andere goede opties over het hoofd? Of moet je gezien de toekomst nu toch al elektrisch meenemen in de overweging.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U bent toe aan een nieuwe auto en vraagt zich af wat u nu moet kiezen.

Het is zeker niet gek dat u zoveel heeft afgeschreven op uw nieuw gekochte auto. Dat is helaas de tol die betaald moet worden voor de luxe van een nieuwe auto.

We hebben een handige tool op onze site waar u eenvoudig kunt zien hoeveel een auto per maand of per kilometer gaat kosten; Autokosten berekenen. Hier kunt u zowel nieuwe als gebruikte auto's invullen, vaak is de uitkomst wel even slikken…

Als ik kijk naar de auto’s die u in gedachten heeft dan zullen de kosten voor de Mercedes ook hoger uit gaan komen. Deze zullen voor het grootste deel uit afschrijving gaan bestaan. In dezelfde categorie als de Mazda's denk ik aan de Honda CRV en de Hyundai Tucson.

Een handig middel om auto’s te vinden die passen bij uw eisen is de de Autokieshulp. Zo kunt u zelf aan de hand van uw wensen zien wat er op de markt is. Gezien het gebruik is een elektrische auto ook echt niet gek. De actieradius van deze auto’s is enorm toegenomen dus een keer in de week volladen zou vorstaan.

Wellicht is een tweedehands Jaguar I-Pace wel een mogelijkheid. We hebben op ons kanaal een vergelijking met de Tesla Modes S van intussen alweer 3 jaar oud: ANWB Dubbeltest Jaguar I-Pace vs. Tesla Model S 2018 of wat dacht u van ANWB Test Kia e-Soul 2019. Natuurlijk moet de mogelijkheid van PHEV niet vergeten worden zodat u bijna altijd elektrisch kunt rijden maar toch de vrijheid houd van een verbrandingsmotor ANWB Triotest Kia Niro, Mini Countryman & Mitsubishi Outlander PHEV 2018.