Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieueisen voor de camper

Vraag gesteld door op 14 oktober 2021

Wij willen een gebruikte camper kopen, aan welke euronorm moet een motor voldoen om in Europa te kunnen reizen, hierbij te denken aan de euronorm 4,5 of 6?
De toekomstige milieu eisen zijn ook relevant,
Het NKC kan mij geen informatie geven, hopelijk u wel,

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aanschaf van een gebruikte kampeerauto en uw vraag staat in verband met milieu-eisen.

Voor auto’s die voorzien zijn van een verbrandingsmotor zijn er in veel landen verschillende eisen. Wij hebben een overzicht met de milieuzones en eventueel verplichte stickers op onze site: Milieustickers en milieuzones in Europa | ANWB.

Hoe ouder de auto is, lees hoe lager de euronorm waar de auto aan voldoet, des te meer plekken zijn er in Nederland en het buitenland waar de camper niet meer mag rijden.

Zo is er vanaf 1 juli 2021 in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto's en bestelauto's die op diesel rijden. Alleen dieselauto's met emissieklasse 4 of hoger mogen de milieuzone in.

Diesels vanaf emissienorm 4 zijn op dit moment vaak welkom maar ook hier zijn uitzonderingen op zoals een aantal Duitse steden waar een verbod geldt op dieselvoertuigen t/m euro 5. Zo zijn de regels en eisen omtrent milieuzones in elk land anders. Ook zijn er vaak milieustickers noodzakelijk, ook bij auto's met een benzinemotor. 

Het is erg waarschijnlijk dat de eisen strenger gaan worden, en dat er meer milieuzones komen. Bij een oudere camper bent u dan genoodzaakt de camper buiten de milieuzones te houden en indien gewenst, de stadscentra op een andere manier te bezoeken.

De eisen waaraan uw toekomstige kampeerauto moet voldoen zijn dus vooral afhankelijk van de landen/steden die u wilt gaan bezoeken.