Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-bikes op de Ignis

Vraag gesteld door op 29 september 2021

Is een Suzuki Ignis van 2021 geschikt voor het dragen van twee e-Bikes op een fietsdrager op de kogel?

Merk: Suzuki
Type: Ignis  1.2 SmartHybrid CVT Automaat
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van twee e-bikes op de Suzuki Ignis.

Suzuki geeft bij deze auto een maximum kogeldruk op van 50 kilo. Het gewicht van 2 e-bikes plus de drager zal snel het maximum overschrijden.
De opgegeven kogeldruk heeft feitelijk niets te maken met de sterkte van de trekhaak maar is een opgave van de autofabrikant. Wanneer u de 50 kilo kogeldruk overschrijdt bent u wettelijk formeel in overtreding.

Het is niet zo dat de veiligheid van de trekhaak in het geding komt maar de vastgestelde kogeldruk is meer gericht op de bestuurbaarheid van de auto. De balans is in het geding aangezien de voorkant van de auto lichter wordt. Met name in een beladen situatie, in combinatie met een aanhanger of caravan.

Zoals gezegd mag de kogeldruk ook in combinatie met een fietsdrager niet overschreden worden. In de praktijk hebben wij niet de ervaring dat daar nadrukkelijk op gecontroleerd wordt. Misschien omdat bij een deugdelijke drager en goed bevestigde fietsen de veiligheid niet écht in het geding is. Maar wettelijk is overschrijding niet toegestaan en kan bij ongeval als verwijtbaar worden aangedragen.