Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid Audi A1

Vraag gesteld door op 1 oktober 2021

Mijn auto (audi a1) maakt een geluid als een oude eend -2cv- als ik hem in zn achteruit zet of in de 1ste of 2de versnelling rij. Garage denkt aan kapotte lager, maar laat me wel gewoon rijden voor ze er komende week naar kunnen kijken. Lijkt raar. Kan het kloppen en is dat dan geen risico als ik rij?

Merk: Audi
Type: A1
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.2

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een specifiek bijgeluid wanneer u uw Audi A1 in een van de genoemde versnellingen zet en er vervolgens mee gaat rijden.

Uw garage verwacht dat er een defect lager is. Mijn vermoeden gaat ook in die richting. Hoewel een wiellager ook defect kan zijn vermoed ik toch dat het hier de hoofdaslager betreft van de versnellingsbak die met name in de genoemde versnellingen een hels kabaal kan geven. Om er zeker van te zijn dat het geen wiellager betreft kunt u het effect uitproberen wanneer u gedurende het kabaal de koppeling intrapt. Wordt het dan ineens behaaglijk stil aan boord, dan betreft het een defect versnellingsbaklager. Blijft het echter lawaaiig, dan zou het een wiellager kunnen zijn. Wat het laatste betreft een stuk minder kostbaar maar mijn vermoeden gaat toch wel nadrukkelijk richting de versnellingsbak. En dan kan het herstel met gemak richting 1500-2000 euro gaan.