Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinelucht in de auto

Vraag gesteld door W. de Graaff op 15 oktober 2021

Er hangt een lichte benzinelucht in de auto, wat zou dit kunnen zijn. Ik zie geen benzine lekken onder de motorkap.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U ruikt een benzinelucht in de auto. 

Er zijn verschillende mogelijkheden maar het meest waarschijnlijk is dat er droogtescheurtjes aanwezig zijn in de flexibele leidingen in de motorruimte. De benzineleiding gaat hier over in een flexibel deel naar de motor en alleen wanneer de motor loopt staat hier druk op. Omdat het in de motorruimte vaak warm is zal de benzine gelijk verdampen met als gevolg dat u de benzinelucht ruikt.

Het is ook mogelijk dat de aansluiting van het actieve-koolstoffilter lekt. In dit filter worden benzinedampen opgeslagen, zodoende zal er bij een lekkage geen sprake zijn van zichtbare druppels.

Een garagebezoek wil ik u zeker aanbevelen. Deze dampen zijn ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Misschien dat u bij een garagebezoek het koolstoffilter kunt opperen als mogelijke oorzaak.

Overigens kunnen uitlaatgassen in het interieur óók een benzine-achtige geur geven. Dat zou dan nog kunnen duiden op een uitlaatgaslekkage dat via het ventilatiesysteem binnenkomt óf een gebrekkige afdichting van de achterklep waardoor uitlaatdampen binnen kunnen komen. Maar gezien de aard van het verschijnsel, is het advies de garage daar toch nog op korte termijn naar te laten kijken, met mogelijk één van de genoemde verschijnselen als oorzaak.